05 February, 2017

Menu di kala hujan; Resipi Sup Sayur Bersuhun

Sup sayur ni ringkas saja dan sering saya masak kalau waktu hujan.

Padankan dengan ikan goreng garing dan hidang dengan nasi panas pun lazat.

Sup Sayur Bersuhun 

Untuk makan 2 orang
Masa memasak: 8 minit 

Sup Sayur Bersuhun 

Bahan-bahan:- (seperti gambar di bawah)

Minyak zaitun (olive oil) - 3 sudu besar 
Bawang merah - 1 ulas dihiris
Bawang putih - 2 ulas dihiris 
Cili padi - 4 tangkai dibelah tengah
Suhun 1 paket kecil - direndam 10 minit 
Kobis - 1/4 potong 
Bunga kobis (cauliflower) 
Carrot - 1/3 daripada sebatang
Tomato cherry - 3 biji 
Daun sup 
Garam pink himalayan (garam biasa pun boleh) 2 sudu kecil
Sos ikan 1 sudu besar (jika suka) 
Air - 4 cawan


Cara masak: 

1) Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi.

2) Masukkan sayur keras terlebih dahulu seperti carrot, bunga kobis. Curahkan air dan masukkan suhun.

3) Biar mendidih selama 3 minit hingga separuh empuk dan masukkan kobis, tomato, daun sup.

4) Masukkan garam dan biar merenih 2 minit dan tutup api.

Tips Meksu: Jangan biarkan sup merenih terlalu lama nanti sayur terlalu lembik kurang enaknya biar rangup sedikit krup krup barulah lazat. Kalau air mengering tambah air ikut keperluan sebab bila masuk suhun ia menyerap air.


1 comment:

shuhadatulain said...

Lama betul saya tidak menyinggah di blog sis. Setelah saya diberhentikan kerja, barulah ada masa untuk bersuka ria di blog sis yang tercinta. LOL