Padankan dengan ikan goreng garing dan hidang dengan nasi panas pun lazat.
Sup Sayur Bersuhun Untuk makan 2 orang Masa memasak: 8 minit |
Sup Sayur Bersuhun
Bahan-bahan:- (seperti gambar di bawah)
Minyak zaitun (olive oil) - 3 sudu besar
Bawang merah - 1 ulas dihiris
Bawang putih - 2 ulas dihiris
Cili padi - 4 tangkai dibelah tengah
Suhun 1 paket kecil - direndam 10 minit
Kobis - 1/4 potong
Bunga kobis (cauliflower)
Carrot - 1/3 daripada sebatang
Tomato cherry - 3 biji
Daun sup
Garam pink himalayan (garam biasa pun boleh) 2 sudu kecil
Sos ikan 1 sudu besar (jika suka)
Air - 4 cawan
1) Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi.
2) Masukkan sayur keras terlebih dahulu seperti carrot, bunga kobis. Curahkan air dan masukkan suhun.
3) Biar mendidih selama 3 minit hingga separuh empuk dan masukkan kobis, tomato, daun sup.
4) Masukkan garam dan biar merenih 2 minit dan tutup api.
Tips Meksu: Jangan biarkan sup merenih terlalu lama nanti sayur terlalu lembik kurang enaknya biar rangup sedikit krup krup barulah lazat. Kalau air mengering tambah air ikut keperluan sebab bila masuk suhun ia menyerap air.
1 comment:
Lama betul saya tidak menyinggah di blog sis. Setelah saya diberhentikan kerja, barulah ada masa untuk bersuka ria di blog sis yang tercinta. LOL
Post a Comment